DNA Day Sale: Save on Family Finder, Y-DNA, & mtDNA. Now through April 25th.

Nevalainen

Nevalainen / Nevolainen
  • 67 members

About us

Uutisia - Toukokuu 2019

  • Big Y tuloksia on saatu lisää. Pekka Nevalainen (1590-1652) on saatu paikannettua hyvinkin syvälle I-haplopuuhun, luokituksella Y55803. Myös hänen poikansa Pekka on saatu luokiteltua omaksi alaryhmäksi BY127643 Revonniemen ja Puson testitulosten perusteella.
      

  • Big-Y tulokset näkyvät kaaviossa vihreällä laatikolla reunustettuna.
  • Samalla hieman etäisempi yhteys Kuusamoon ja sitä kautta Haapaveden Nevalaisiin on vahvistunut.
  • Haploryhmässä Y55803 on tähän mennessä mukana vain Nevalaisia, ja vain Savikylän Pekan jälkeläisiä. Tämä viittaa siihen että tämä geenimuunnos on tapahtunut joko vasta Pekan kohdalla, tai vain muutama sukupolvi aikaisemmin.

  • Kuusamon Nevalaiset / Nevalat istuvat tällä hetkellä edellisellä oksalla Y20304. He ovat siis hyvin läheistä sukua Savikylän Pekalle, mutta eivät voi olla hänen jälkeläisiään. Yhteinen esi-isä löytyy siten jostain hieman kauempaa.

  • Arvioita ylempänä sijaitsevien haplojen ajoituksesta:

    • Itäsuomalainen ryhmä Y15894 on luultavasti jakaantunut alaryhmiksi jo rautakaudella jossain Saimaan lähistöllä, 500eKr-1300jKr. Tämä on nykyisin runsain mutta ei ainoa itäisen hämäläis-ekspansion jälkeläisryhmä.

    • Alaryhmä BY545 on levinnyt ja runsastunut karjalaisten ja savolaisten asutusliikkeiden mukana alkaen noin 800 vuotta sitten.

  • Joutsenon sukuhaara on tarkentunut N-haplossa Big Y testin kautta myös jo hyvinkin syvälle. Heidän luokituksensa on nyt N-FT38085. Sen tarkempaa ajastusta edelleen selvitellään.

  • Pääryhmän osalta, muun muassa Hiltusten, Holopaisten, Kortelaisten ja Turpeisten suvut ovat osoittautuneet  "heimoveljiksemme". Katso ja vertaa tuloksia Hiltusten ja Holopaisten projekteissa.


Nevalaisten ensimmäiset asuinsijat

Pekka Nevalaisen talon paikka Savikylässä on kiinnitetty perimätietojen ja vuoden 1848 isojakokarttojen perusteella. Pekan tila oli vanha Savitaipaleen kylän kantatila nro 1, josta isojaossa muodostettiin uudet tilat Savikylä nro:t 1-3 (Kokkola, Oksala, Särkkälä). Paikka löytyy nykyään Metelinmäen nimellä. Katso myös Savikylän kantatilat Nurmeksessa.

Erkki Nevalainen asui Joutsenossa - joko Joutsenon tai Nevalan kylässä. Nevalaisia on mainittu asuvan vuoden 1571 maakirjoissa ja hopeaveroluetteloissa Lappeen ja Taipalsaaren pitäjissä.

Lahjoitusmahdollisuus
DNA-projektiamme voi nyt tukea suoraan lahjoitussivun kautta. Sivun teksti on saatavilla vain englanninkielisenä ja maksuvaihtoehdot ovat rajalliset, mutta joka tapauksessa pienikin tuki otetaan kiitollisuudella vastaan. Lahjoitusten seuraava tärkeä käyttökohde on toistaiseksi tutkimattomien sukuhaarojen testaaminen ja vahvistaminen yhteisessä sukupuussamme. Valitse lahjoitussivulla ensin N-kirjain ja sitten Nevalainen

OHEISTIETOA
DNA-tutkimuksen perusteella muinaiset saagat voivat olla tosia eli Norja olisi perustettu suomalaisten kuninkaiden toimesta. Norjalainen Norse-tyyppi (I1d1 P109) on haarautunut meidän I1d* eli L22+:stä jossakin historian vaiheessa.

TARU Fornjótrin suvusta
Tunnetuimpia näistä "kuninkaista" ovat ns. Fornjótrin suvun jäsenet. Fornjótrin sukua kuvataan Orkneyinga-saagassa, joka on Orkneysaarten jaarlien tarina. Saagan alussa on kolme kappaletta, jotka tavallisesti tunnetaan nimellä Fundinn Noregr eli "Löydetty Norja". Fornjótr mainitaan kuninkaaksi, joka hallitsi "Gothlandia, jota nykyisin kutsutaan Finnlandiksi ja Kvenlandiksi". Teksti jatkuu kuvauksena Fornjótrin jälkeläisistä. Luettelossa ovat nimet Hlér eli Aegi, Logi, Kári, Frosta, Snaer Vanha ja Thorri. Thorrin pojat Nórr ja Górr lähtevät etsimään kadonnutta Goi-siskoaan - Nórr maitse, Górr taas meritse. Nórr matkustaa länteen, taistelee voitokkaasti lappalaisia (lappir) vastaan, ylittää Kölivuoret ja perustaa itsensä mukaan nimetyn Norjan. Historiallinen kuningas Harald Kaunotukka olisi näiden myyttisten genealogioiden mukaan Nórrin etäinen jälkeläinen. Karttoja ja taustatietoja mahdolliseen viikinkitaustaan liittyen: Viikingit - Vikings - Varjaagit


Nevajoki => NEVA (Väitöskirjasta: Bidrag till Fennoskandiens språkliga förhistoria i tid och rum, Mikko K.Heikkilä)


Eräs paleolingvistisesti ajoitettavissa oleva hyvin todistusvoimainen paikannimi on mielestäni Laatokasta Suomenlahteen virtaava Nevajoki.

Nevajoki ei kuitenkaan ole ikivanha. Se syntyi maankohoamisen seurauksena 1350–1300eKr.

Aivan kuten Helimski (2008: 75, viitaten Vyačeslav Kulešoviin (2003)) ja Janhunen (2009: 203)

väittävät, itämerensuomalainen Neva voi mielestäni hyvin olla nimilaina joen esigermaanisesta nimestä

*Newā (>> misl. Nyia, vru. Ny (en)’Neva’) –> vksm. *Neva > *neva ’virtavesi,suo’ –> vksa. *ńiva(–> sm. niva ’virtapaikkajoessa’) > mksa. *ńevvē> saPo. njavvi ’niva, virtapaikka’.

Kyseessä on siis nimilaina, josta appellatiivi neva on abstrahoitu (vrt.Janhunen 2009: 204–205; Helimski 2008: 76).

Lainanimen ja sen lainaoriginaalin keskinäiset äännesuhteet osoittavat, että kysymys on hyvin varhaisesta lainautumisesta:

ru. ny’uusi’ esigerm. *Newā”Uusijoki”(fem.) –> vksm. *Neva> sm. Neva




You can support the Nevalainen DNA project directly through the General Funding page. Donations will be used for identifying unknown branches in our common family tree. Many thanks in advance.