DNA Day Sale: Save on Family Finder, Y-DNA, & mtDNA. Now through April 25th.

Kind-Mark-Västbo

Anor i Kind, Mark eller Västbo härader (med omnejd)
  • 452 members

About us

Första Y-DNA-fyndet inom projektet

Projektet fick i slutet av november 2020 en ny medlem. Denne hade tagit ett Big Y och tillhör haplogrupp I1. Det intressanta var att testet stämde väl överens med en annan medlem i projektet.

Kombinationen av deras DNA-resultat, deras äldsta kända farsanor, deras antavlor och min lokalkännedom, gjorde att pulsen steg. Släktskapet borde nämligen finnas inom kyrkobokstid. Alla som tagit något sorts Y-test vet att det kan vara svårt att finna träffar som ligger nära i tid, men detta såg riktigt spännande ut! Naturligtvis kunde jag inte låta bli att leta i kyrkoböckerna.

Generation för generation hos deras farslinjer kontrollerades. Bristfällig information i 1700-talets kyrkoböcker, samt många personer med samma namn, gav både oväntade och extra utmaningar. Detta förspänningens skull, kan man tänka. Allt som hittills är känt tyder på att den gemensamma anan är funnen! En man som måste vara född i slutet av 1600-taletoch som under 1700-talets första hälft levde i Öxabäck socken i Marks härad. Något fullständigt skriftligt bevis finns inte än, men med lite tur dyker ett sådant upp framöver. I samband med sökandet har andra intressanta grenar visat sig. Om det via dessa går att finna manliga linjer fram till idag, vore det givetvis intressant att ta ytterligare DNA-test.

En sak är dock klar – utan dessa test av Y-DNA, ett Y67och ett Big Y, är det inte alls säkert att släktskapet hade upptäckts!

Tänk vad kul man kan ha med DNA. Och projektmedlemmarna blev glatt överraskade av fynden!

Nu ser vi fram emot nästa upptäckt!

Tomas GH Johansson
20 februari 2021


Mer kul om Y-DNA

Jag har tagit testen Y111 och Big Y. (Numera ingår Y111 för den som tar Big Y.) Nu handlar det om en träff mellan mig och en som tagit testet Y37. Det är ett mindre detaljerat test än Y111 och hur nära släktskapen är blir mer osäkra, därför hade jag inte tittat tillräckligt noga bland dessa träffar.

Dessbättre blev jag kontaktad om släktskapet. Här syns styrkan i ett Y-DNA-test! När det väl dyker upp en träff, då finns enbart en enda linje att undersöka, den raka fädernelinjen. Släktena gick ihop med en gemensamana född 1770 i Älekulla socken i Marks härad.

Vad innebär en Y-DNA-träff? Jo, min okände släkting och jag har båda fått våra farslinjer bekräftade. I mitt fall sex generationer, 250 år, bakåt i tiden! Att leta upp anor med kyrkoböcker är spännande och att sedan få anorna bekräftade med DNA ger en alldeles speciell känsla. Dessutom vore det kul att få reda på vilken haplogrupp som kan knytas till denna ana och på så vis utveckla männens Y-träd med ännu en gren. Det är ju nästan nutid!

Ju fler som tar Y-DNA-test, desto fler historiska grenar kommer bli bekräftade. Nästa gång kanske det dyker upp en Y-DNA-träff som bekräftar mina ytterligare tre framforskade generationer utmed min farslinje. 

DNA är så spännande!

Tomas GH Johansson
20 april och 25 april 2021 (=DNA-dagen 2021)


Y-DNA-träd

Inom projektet pågår försök med att skapa släktträd utifrån de Y-DNA-testade som finns i projektet. Några sådana träd finns att se här: https://tomasgh.se/dna-projekt-kind-mark-vastbo/

Tomas GH Johansson
11 juli 2022