Finland DNA

Suomi DNA
 • 19498 members

About us

DNA-testin näytteenantopakkauksen tilauslomake, jolla samalla liityt Finland DNA-vertailuprojektin jäseneksi (täyttöohjeita alempana). 

http://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=Finland


ARVONLISÄVEROTUS 1.7.2021 jälkeen Suomeen saapuneille näytteenantoputkiloille

Tästä on Family Tree DNA:n tiedotus:

Our shipping team has advised us that the declared value is usually $2, since it's simply materials. 

Shipping USD 9,95.

Näytteenantoputkiloiden tullausarvoksi voi siis näillä tiedoin kirjoittaa 2 US dollaria ja toimitus- ja käsittelykustannuksiksi 9,95 US dollaria.

Näytteenantoputkiloiden tullausnumero 6,7.2921 onnistuneessa tullauksessa oli 382200.

HUOMIO: DNA-NÄYTTEEN SAA ANTAA VAIN YLI 13-VUOTIAS Näytteen antajan ikä (DOB eli syntymäkuukausi-ja vuosi) kirjoitetaan näytteen mukana palautettavaan suostumuslappuun.13-17-vuotiailta vaaditaan vanhemman suostumusallekirjoitus.

Näyte palautetaan postin kuljetettavaksi keltaisessa mukana tulleessa kirjekuoressa. Posti perii Suomen ja USA:n välisen postimaksun, joka on halvimmillaan parisen euroa. Kalliimpiakin lähetystapoja on, ja ne voivat olla nopeampia. Jos lähetys katoaa matkalla, vahinko ei ole suuri, muoviputkiloiden arvo on vain muutama dollari. Familytree DNA lähettää Contact us -lomakkeella pyydettäessä uudet putkilot ilmaiseksi tilalle, jos katoaminen alkaa näyttää varmalta muutamassa kuukaudessa. Erittäin harvoin tapahtuvaa, mutta mahdollista katoamista varten on hyvä panna muistiin, minä päivänä on postittanut. 

Jos epäilet, että sähköpostiosoitteesi on joutunut Family Tree DNA:ssa listalle, jonne sieltä ei lähetetä sähköposteja, (esimerkiksi, koska olet merkinnyt heidän sähköpostejaan roskaposteiksi, tai on jonkin häiriön takia siellä niin tulkittu). niin kirjoita Family Tree DNA:n Contact Us lomakkeella kit-numerosi ilmoittaen, että haluat, että sähköpostiosoitteesi, jonka siinä annat, saavan viestejä Family Tree DNA:lta. Näin voit myös poistaa heidän listoiltaan esimerkiksi työsähköpostiosoitteesi, jolle olet aikaisemmin saanut heiltä viestejä, ja vaihtaa tilalle toista sähköpostiosoitettasi, ettei runsas DNA-osumaviestien tulo häiritse työsähköpostiasi. 

Jos tilauksen teko tietokoneellasi jumiutuu, tai et pääse tilaamaan lisäanalyysia toiselle hallitsemallesi kit-numerolle, mene Finland DNA-projektin tilauslomakesivulle tai kit-numerosi ja salasanasi avulla familytreedna.com sivulle toisella selaimella, esim Google Chrome tai Firefox.

Projektiadministraattorit / Project admins

 • Marja Pirttivaara (marja.pirttivaara@gmail.com) ja Lauri Koskinen (etenkin tilaustekniset kysymykset) (koskinen.lauri@gmail.com)
 • Suomi DNA projektin adminit tekevät vapaaehtoistyötä ilman palkkaa, palkkiota tai provisiota eivätkä ole testien välittäjiä tai jälleenmyyjiä.
 • Geneettisen sukututkimuksen harrastajien yhteydenpitoa varten on perustettu Suomi DNA / Finland DNA Facebook-ryhmä, jossa Marja on administraattorina. Tervetuloa mukaan. Ryhmä on suljettu, ja ryhmän jäsenten edellytetään noudattavan ryhmän sääntöjä.

Projektikuvaus

Suomi DNA-projekti (Finland DNA-projekti) auttaa suomalaisia, Suomessa asuvia sekä niitä, joilla on mahdollisesti suomalaisia esivanhempia
 • löytämään DNA-sukulaisia,
 • löytämään yhteisiä esivanhempia sekä
 • saamaan tietoa esivanhempien alkuperästä.

Suomi DNA-projekti on perustettu 2006 lopulla, ja siinä on nykyään yli 17500 jäsentä (1/2020). Projektin jäsenenä voit saada apua administraattoreilta testinvalinnassa, analyysissa ja pulmatilanteissa, sekä alennuksia sekä pääset mukaan vertailuihin. Voit liittää projektiin kitin heti tilausvaiheessa tai myöhemmin. Projektin kielet ovat suomi, englanti ja ruotsi. Näillä sivuilla on tietoa suomeksi ja englanniksi.

ARVONLISÄVEROTUS 1.7.2021 jälkeen Suomeen saapuneille näytteenantoputkiloille

Tästä on Family Tree DNA:n tiedotus:

Our shipping team has advised us that the declared value is usually $2, since it's simply materials. 

Shipping USD 9,95.

Näytteenantoputkiloiden tullausarvoksi voi siis näillä tiedoin kirjoittaa 2 US dollaria ja toimitus- ja käsittelykustannuksiksi 9,95 US dollaria.

Näytteenantoputkiloiden tullausnumero onnistuneessa tullauksessa oli 382200.


Tulosvertailu


Kun avaat Finland DNA Project Results -vertailusivun, avaa se salasanan takaiselta oman näytenumerosi etusivulta käsin, ei googlettamalla internetistä

Silloin mukana ovat kaikkien uusimpienkin näytenumeroiden vertailutiedot varustettuna kunkin jäsenen itse antamalla varhaisimman esivanhemman syntymävuodella ja varsinkin syntymäpaikalla, mikä auttaa jäseniä hahmottamaan DNA-tyypin kulkeutumista Suomen sisällä

Googlettamalla avattu Suomi DNA-projektin Results-sivu näyttää suppeamman vertailun, jossa ovat mukana vanhat näytenumerot ja uusista ne, joille salasanan haltija itse muuttaa Manage Personal information, Privacy -asetusta niin, että "kaikki" eli esimerkiksi ne sukuseuran jäsenet, joilla ei ole omaa näytenumeroa eikä salasanaa, pääsevät googlettamalla katsomaan Suomi DNA-projektin Results-sivun vertailua ja löytää sieltä kaikki uudetkin sukuseuran kit-numerot tuloksineen ja vertailuineen muihin saman luvan antaneisiin (suositus siis ainakin sukuseuroille)


Perustestisuositukset
 • Y-DNA 111, vain miehille. Isälinjatesti, antaa myös Y-DNA-päähaploryhmän. Big Y-700 joko suoraan ensitestinä tai jatkoanalyysinä samasta näyttestä. Se antaa tarkimman alahaplotunnuksen eli haplopuun latvaoksan tunnuksen emäsmutaatioketjussa.
 • mitokondrioDNA mt DNAFull, sekä naisille että miehille. Alemman tason äitilinjatesti antaa mtDNA-päähaploryhmän, mutta lähes aina liian paljon osumia. Full-taso antaa tarkaan alahaploryhmän ja täystutkimuksen kaikilla 16569 vertailumarkkereilla täsmäävät ja lähes täysin täsmäävät osumat.
 • Family Finder, sekä naisille että miehille. Etäserkkutesti, ei anna haploryhmätuloksia, mutta jopa yli 10.000 etäserkkuosumaa läheisyysjärjestyksessä.
 • HUOM: Yksi testihenkilö tarvitsee vain yhden tilausnumeron eli kit-numeron. Kaikki yhden henkilön lisätilaukset kannattaa ehdottomasti keskittää yhteen ja samaan kittiin. Jatkotilaukset tehdään silloin samasta näytteestä.


Näin teet tilauksen

Tilaa tästä Family Tree DNA -sivuston linkistä DNA-näytteenottopakkaus. Näin teet tilauksen ilman mitään välittäjiä tai lisämaksuja ja liityt samalla Suomi DNA projektin jäseneksi. Vain projektiin liittymällä pääset osalliseksi projektin mahdollisesti edullisimmista testihinnoista, projektivertailuistaa ja projektin administraattorien avusta.


http://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=Finland


Täsmälleen sama tilaus- ja liittymislinkki löytyy myös klikkaamalla tämän sivun OIKEASTA yläkulmasta Join (liity).


Testi maksetaan luottokortilla. Testattava ja maksaja voivat olla eri henkilö. Kun olet tehnyt ja maksanut tilauksen, saat saman tien sähköpostiviestin, jossa on kit numero ja salasana.


Uuden testin tilaamisen vaiheet


 • Ota luottokortti valmiiksi esille, kun alat tehdä tilausta. Muuten tilaus voi mennä vanhaksi, jos joudut keskeyttämään tilauksenteon etsiäksesi korttia.
 • Valitse ym sivulla testi, esimerkiksi Family Finder, ja klikkaa sitä. Näkyviin ilmestyy sivu, jossa on laatikon kuva ja kohtia, joihin sinun pitää syöttää tietoa testattavasta henkilöstä. Muista, että Y-DNA-testin voi tehdä vain miehelle, samoin Comprehensive Genome, jossa on Y-DNA-testi mukana, on tarkoitettu vain miehelle.
 • Ostonäkymä 1: Ilmoita testattavan henkilön henkilön sukupuoli (Select this tester's gender). Male = mies ja female = nainen. Henkilön on oltava elossa ja suostuttava testiin.
 • Ostonäkymä 1: Lisää testattavan nimi, klikkaamalla Tester's Name jälkeen näkyvää kohtaa "edit". Kirjoita testattavan nimi muodossa etunimi sukunimi. Jos et ole varma testattavasta, laita testattavan nimeksi vaikka NN tai TBD (to be decided). Voit muuttaa ne myöhemmin oikeaksi.
 • Ostonäkymä 1: Näet oikeassa laidassa yhteenvedon tilauksestasi (Summary). Voit vielä tässä vaiheessa muuttaa tilaustasi. Yhteenvedossa on valkoinen laatikko, jossa lukee "enter coupon code". Jos tilauksenteon hetkellä on alennuskoodi käytössä, kirjoita se koodi pikku laatikkoon ja paina "Apply", silloin järjestelmä alentaa hintaa. Näkyviin ilmestyy alennettu hinta. Alennuskoodeista saat tietoa Suomi DNA Facebook -ryhmässä.
 • Ostonäkymä 1: Kun olet saanut ensimmäisen näkymän täytettyä ja tilaus ja tuotteen hinta - ilman postimaksua - ja mahdollinen alennuskoodin käyttö ovat kunnossa, klikkaa Proceed to checkout - eli etene maksamiseen.
 • Ostonäkymä 2: Seuraavassa näkymässä annetaan sekä osoite, mihin FTDNA lähettää testipaketin että testin maksajan osoite. Kakkossivulla näkyy tuotteen hinta ja siihen lisätty postitusmaksu (12,95 dollaria).
 • Ostonäkymä 2: Maksu on luottokorttimaksu, Visa, MasterCard tai American Exprss. On myös mahdollista maksaa myöhemmin, klikkaa silloin Bill me later (laskuta minua myöhemmin) kohtaa. Jos joku muu auttaa sinua tilauksen teossa, ole tarkkana, että tiedät, onko lasku maksettu samantien vai onko tarkoitus maksaa vasta myöhemmin.
 • Ostonäkymä 2: Billing address tarkoittaa laskutusosoitetta. Kaksi ylintä laatikkoa ovat sähköpostiosoitetta varften, sama sähköpostiosoite pitää varmuuden vuoksi antaa kahdesti. Täytettävät nimikohdat ovat etunimi (first name) ja sukunimi (last name). Puhelinnumero on Phone number, anna se muodossa +358 40 12345 eli maakoodi ensin. Katuosoite on Street address on katuosoite, City on kaupunki, country maa, Zip code postinumero, joka on syytä anta amuodossa FI-12345 eli maakoodi FI mukaan. Muuten kansainvälinen postinkuljetus voi viedä postilähetyksen vaikka Rauman sijasta Roomaan.
 • Ostonäkymä 2: Jos laskutusosoite on sama kuin osoite, johon testipaketti lähetetään, klikkaa kruksi ruutuun "Billin address is same as shipping address. Jos lähetysosoite on eri, eli jätät kyseisen ruudun tyhjäksi, oikeaan reunaan ilmestyy uusi täytettävä nimi-osoite-osio.
 • Ostonäkymä 2: Jos testattava henkilö on eri kuin maksaja ja asuu eri osoitteessa, maksaja saattaa kuitenkin haluta, että FTDNA lähettää testipaketin maksajan omaan kotiin. Tässä tapauskessa on varmempi antaa maksajan osoite erikseen (sitä tarvitaan luottokortin varmentamiseen) ja lähetysosoite erikseen. FTDNAn järjestelmissä on ainakin aiemmin voinut käydä niin, että jos on käyttänyt helppoa tapaa ja klikannut maksatusosoitteen samaksi kuin laskututsosoitteen, FTDNAlta on lähtenyt maksajan kotiin näytteenottokirje, jossa on lukenut päällä testattavan nimi. Suomen postissa on saatettu tulkita, että nyt ei ole oikea vastaanottajan nimi - osoite yhdistelmä tiedossa ja sitten Suomen posti on lähettänyt kirjeen takaisin Houstoniin. Jos testattava on eri kuin maksaja, kannattaa pelata varman päälle ja antaa maksajan osoite ja näytekirjelähetyksen vastaanottajan osoite erikseen.  - Save tarkoittaa tallenna, eli muista tallentaa tieto.
 • Ostonäkymä 2: Kun maksajan ja vastaanottajan osoitteet ovat kunnossa, klikkaa "Accept Terms & Complete Purchase", jolloin hyväksyt kaupan ehdot ja suoritat maksun. Ehdot voi tarkistaa klikkaamalla vihreän hyvksymispalkin alapuolella olevaa kohtaa "Terms of Service and Purchase Policy". Ruutuun ilmestyy tieto, että tilaus on mennyt läpi.
 • Tilauksesta tulee saman tien vahvistus sähköpostiin, mukana on kitin numero sekä salasana. Saat kitin numeron ja salasanan siis välittömästi. Sen jälkeen voit kirjautua omille sivuillesi ja tutustua niihin ennen tulosten tulemista. Kirjautuneena pääset myös seuraamaan, miten tilauksesi käsittely etenee.
 • Näytekirjekuoren tulo kestää 4-6 viikkoa, joskus kauemminkin. Jos kirjettä ei parissa kuukaudessa kuulu, pyydä FTDNAta lähettämään uusi näytekirje.
 • Kun näytekirje saapuu, poskisolunäyte otetaan kummastakin poskesta. Ennen näytteen ottoa pari tuntia syömättä ja juomatta, ainakaan kuumaa ei kannata juoda, eikä hammaspesua (eikä suutelua tms) 1-2 tuntua ennen näytteenottoa. 
 • Noudata kuvallista posken sisäpinnan kaavintaohjetta, että näyte tulee huolellisesti annetuksi. Suositus on kaapia poskea minuutin ajan. Kaavintapuikon kärkiosan irrotus ja sujautus putkiloon käy kätevästi, kun tukee puikon yläpäässä olevaa painiketta pöydän alapintaan
 • Näyte lähetetään Houstoniin näytekirjeen sisällä olevassa pikku kirjekuoressa. Mukaan tulee allekirjoitettu lupalappu DNA-vertailuun osallistumisesta. Postimaksu pitää maksaa itse. Kirjeenä lähettäminen riittää, ei tarvitse laittaa pakettina. Seurattavissa oleva kirjelähetys on hyvä vaihtoehto. Sisällöksi voi kirjoittaa vaikka "saliva sample for genealogy" tms Entä jos tilauksen kanssa on ongelmia?

 • Annoit väärän sähköpostiosoitteen (esim. kirjoitusvirhe). Ota yhteyttä administraattoreihin, jos liityit tilausvaiheessa projektiin, he pystyvät auttamaan.
 • Et tehnyt tilausta loppuun samalta istumalta. Tilaussivu ehti vanhentua. Odota muutama minuutti, tarkista, ettei kuitenkin tullut sähköpostia - silloin tilauksesi on mennyt läpi. Jos vahvistusviestiä ei ole ilmestynyt, tee tilaus uudestaan ilman pitkiä väliviivytyksiä. Ota luottokortti esiin valmiiksi. - Joskus kesken jäänyt tilaus vaikuttaa uudelleen tilausta yrittäessä niin, että ylhäällä sukupuolitunnusvalikon yläpuolella on punainen teksti, että et voi valita valinnassa oikealla jo valituiksi näkyviä, koska ne on jo tilattu. Mutta jos kiitosviestiin asti tilausta et ollut tehnyt, poista tuo teksti tyhjentämällä x-kohtaa painamalla oikealla jo valituiksi näkyvä niin, että näkyy 0 euroa. Valitse sitten vasemmalta ne testit, esim mtDNA Full, YDNA 67 ja Family Finder, jotka haluat tilata ja maksaa. Silloin punainen teksti on poistunut ja voit jatkaa tilausta
 • Annoit luottokortin pitkän numerosarjan välilyöntien kera. Anna numero ilman turhia välilyöntejä. 
 • Luottokortillasi ei saa tehdä nettitilauksia ulkomailta. Tarkista pankista ja pyydä pankkia muuttamaan. Joissakin pankeissa eston pystyy itse poistamaan nettipankissa. 
 • Luottokorttisi luottoraja on ylitetty. Yritä uudestaan, kun olet maksanut ennen aikaisesti nyt auki olevan luottolaskusi tai jos samassa kuussa olet tehnyt jo luottokorttiostoksia, maksat auki olevan laskun ennen aikaisesti noin tilauksesi verran ylisuurella summalla. Ennenaikainen ylisuoritus näkyy seuraavan kuukauden luottokorttilaskussa.
 • Jos tilauksen kanssa tulee ongelmia ja olet liittynyt jo tilausvaiheessa Suomi DNA projektin jäseneksi, voit pyytää apua Marjalta tai Laurilta sähköpostilla. Projektiin liittymällä olet nimittäin valtuuttanut projektin adminit olemaan puolestasi yhteydessä FTDNAan, jos on tarve.
 • Voit myös ratkaista ongelmia itse ja avata ongelmanratkaisupyynnön FTDNAn helpparisivuilla; "open a request" tarkoittaa heplpparipyynnön lähettämistä. Laita pyyntöön kitin numero ja testattavan / testatun nimi sekä kontaktisähköpostiosoite. Kuvaa ja luokittele ongelma selkeästi.  https://www.familytreedna.com/contact


Hyödyllistä tietoa Internetissä


Tieteellisiä artikkeleita


Finland DNA Project Privacy Statement 

As Administrator the Family Tree DNA (FTDNA) Finland DNA Project we give priority to protecting your privacy and to the confidentiality of your personal data. In particular we will not publish your name, e-mail address or other contact details, or share this information with any other project member or other person or organisation without your specific written approval. The only personal data we hold is that relevant to meeting the published goals of our Project, and which has been made available to us by DNA testing companies, in the same format as they make it available to you, or which you have given us direct by e-mail or by post. We hold this data indefinitely or until you request its deletion, and publish anonymized data at on our Project website (https://www.familytreedna.com/groups/finland/about/background) where you may see its current status. We will be pleased to correct any errors in your personal data that you bring to our attention. At your request at any time your data from our project files will be promptly removed. However data that has previously been posted in the public domain cannot be retrieved. In our administration of this project we endeavour to comply with the most recent guidance issued by ISOGG (https://isogg.org/wiki/ISOGG_Project_Administrator_Guidelines) and by FTDNA (www.familytreedna.com/learn/projectadministration/gap-guidelines-ftdna-projects/), and with the Genetic Genealogy Standards and the Code of Conduct of the Finnish Genealogical Society Suomen Sukututkimusseuran Käytännesäännöt. We endeavor to respond promptly to any queries or complaints you may make about our handling of your personal data for this Project. However you should be aware that some of your concerns may be better forwarded direct to Gene by Gene / Family Tree DNA, the contact ombudsman(@)genebygene.com. Please remember that when you have taken a Family Tree DNA test you have accepted Privacy Policy, Terms of Service, and Refunds and signed an informed consent.

Volunteering Finland DNA project admins: Marja Pirttivaara marja.pirttivaara(@)gmail.com and Lauri Koskinen koskinen.lauri(@)gmail.com Using data and information

Information and data obtained from the Finland Project must be attributed to the project, administrators, and Family Tree DNA as outlined in the Creative Commons License. Please notify the administrators when using data for public or private research.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. (CC BY-NC-SA 4.0)

CC BY-NC-SA 4.0 lisenssi tarkoittaa sitä, että voit käyttää tietoa, mutta sinun on aina mainittava lähde - projekti, administraattorit ja Family Tree DNA - asianmukaisesti, tarjottava linkki lisenssiin sekä merkittävä, mikäli olet tehnyt muutoksia. Voit tehdä yllä olevan millä tahansa kohtuullisella tavalla, mutta et siten, että annat ymmärtää lisenssinantajan suosittelevan sinua tai teoksen käyttöäsi. Muista informoida projektin administraattoria, jos käytät tietoa yksitgyisessä tai julkisessa tutkimuksessa.

Täsmälleen sama kansainvälinen CC lisenssi ja englanninkielinen selitysteksti on käytössä useimmissa Family Tree DNA projekteissa, joisa on administraattoreina ISOGGin jäseniä. 


Tilauksenteon sanastoa

Order now - Tilaa nyt.
Price - Hinta
Your shopping cart - "Ostoskärrysi"
Add additional product - Lisää tuote
Please add a product to your shopping cart - Lisää tuote ostoskärryyn

Kit - näytteenantopaketti, jolla on oma, yksilöivä sarjanumero
Is Kit #1 for an existing customer? - Onko ensimmäisen tilauksen henkilöllä jo olemassa kit?
Add another kit - Lisää toinen kit.
Summary - Yhteenveto
Subtotal - Välisumma
Total - Kokonaissumma

Proceed to checkout - "Siirry kassalle." Muuttuu vihreäksi, kun on valittu testi ja täytetty nimi & valittu sukupuoli

Please select a gender to proceed - Valitse sukupuoli ennen jatkamista
Select this tester's gender - Valitse tämän testattavan sukupuoli
Male - Miespuolinen
Female - Naispuolinen
Males only - Vain miehille
Edit - Muokkaa

Do you have a coupon - Onko sinulla alennuskuponki?

Billing address - Laskutusosoite, eli maksajan oma osoite, joka on luottokortissa
Email addresses - sähköpostiosoitteet, väliin tulee pilkku, jos laittaa useamman osoitteen, esim. sekä maksajan että testattavan

Tester's name  - Testattavan nimi
Billing address is same as shipping address. - Laskutusosoite on sama kuin postitusosoite. (Tätä kohtaa klikkaamalla saa testatun osoitetiedot siirtymään maksajan osoitetiedoiksi)

First name - Etunimi
Last name / surname - sukunimi
Address - osoite
Street address - katuosoite - Laita tähän C/O maksajan nimi, jos testikirje lähetetään maksajan osoitteeseen
City - kaupunki tai kunta
Zip code - postinumero (muista laittaa maakoodi FI eteen)
Country - Maa (Finland)

Payment method - Maksutapa
Name on Card - Nimi luottokortissa (pitää olla täsmälleen sama kuin kortissa)
Debit/Credit Card number - Pankki- tai luottokortin numero (huom: ei tyhjiä välilyöntejä pitkässä numerosarjassa!)
Expires - Raukeaa, eli viimeinen voimassaoloajankohta (kuukausi / vuosi)
CVC - Kortin tarkistuskoodi, yleensä kolminumeroinen
Accept terms & complete order. - Hyväksy ehdot ja tee tilaus.
By clicking Accept I agree & understand the Terms of Service and Purchase Policy. - Klikkaamalla osoitan hyväksyväni ja ymmärtäväni palveluehdot ja ostokäytännön.
Checkout - Uloskirjautuminen / Lopettaminen


You'll need Skype CreditFree via Skype
You'll need Skype CreditFree via Skype
You'll need Skype CreditFree via Skype
You'll need Skype CreditFree via Skype