Holiday Sale:  Free Shipping  •  Family Finder Only $49  •  $60 Off mtDNA  •  Up to $250 Off Y-DNA  •  Ends Dec 26

Bulgarian DNA

Bulgarian Genetic Genealogy Project
  • 891 members

About us

До момента проектът има около 330 участника, не всички с български произход, от които 256 са се изследвали по У хромозома, 142 по мтДНК, както и 67 са получили резултати от аутосомния тест Family Finder.
Тук са включени и тези, които са прехвърлили резултатите си от Genographic Project 1.0 и 2.0.
Съществуват българи, които са се изследвали и с други лаборатории като 23andMe, DNA Heritage, GeneBase, DNA-Fingerprint, Relative Genetics, National Health Lab- Johannesburg, Sorenson Genomics, Ancestry, Genomac и др, но те не могат да се включат пряко в Българския проект. Все пак съществува възможност за прехвърляне на резултати от някои от тези компании срещу допълнително заплащане.
Причината за малкия брой участници в проекта е липсата на информация за неговото съществуване, езиковата бариера с английския за голяма част от българите, слабата мотивация, сравнително високата цена на анализите и други лични съображения като достъпа до лични данни. Поради тази причина Българският проект не позволява истинските имена да се виждат в таблиците с резултати.

През м.август 2014г. бе създаден специализиран сайт за Българска генетична генеалогия, където може да задавате въпроси и да следите най-новото в тази наука:

http://dnagenealogy-bg.org/mybb/index.php