White Sea Karelian

  • 168 members

About us

Y DNA and MtDNA results of White Sea Karelian families origin. Vienan Karjalaisten sukujen tutkimisryhmä, sekä äitilinjat MtDNA sekä isälinjat Y DNA. Projektin ylläpitäjinä ja tutkijoina toimivat / project admins are Mrs Sari Heimonen, Mr Jaakko Häkkinen ja Mr Denis Kuzmin. 

Historiassa on kirjoitettu, että moni suku on tullut Vienaan Suomesta. Ennen karjalaisten ja suomalaisten Vienaan tuloa siellä asui metsälappalaisia - todennäköisesti he olivat kolttia. Projektiin otamme myös mukaan Suomessa asuvien henkilöiden testejä - joiden sama sukunimi esiintyy Vienassa (Malinen, Karhu, Perttunen jne), jotta voimme vertailla saman sukunimisiä sukuja Vienassa Suomessa asuneisiin/asuviin saman sukunimisiin. Tätä kautta voimme saada tietoa mistäpäin Suomea eri suvut ovat mahdollisesti Vienaan tulleet.Lisää juttua ja ohjeita DNA testaamisesta täällä! 


Projektin tarkoitus

White Sea Karelian eli Vienan Karjalan DNA-vertailuprojekti on perustettu kesällä 2011. Tämä projekti pyrkii auttamaan eri puolilla maailmaa asuvia vienankarjalaiset sekä vienansaamelaiset sukujuuret omaavia henkilöitä löytämään DNA-täsmääviä, minkä kautta voi löytää lisää todellisia yhteisiä esivanhempia. Lisäksi projektin kautta voi löytää lisää tietoa vienalaisten esivanhempiesi alkuperästä. 

Mikäli et tiedä ovatko juuresi Vienasta, tämä projekti ei varsinaisesti tutki ko. asiaa - tämä siis koskee sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole saaneet vahvistettua perinteisellä sukututkimuksella juuriaan Vienaan. Toki jos sinulla on esim. 67 markkerin isälinjaisessa (Y DNA) tutkimuksessa jokin Vienan projektissa oleva henkilö esim. 0 tai 1 askeleen päässä, olet tervetullut projektiin.  Emme käytä tutkimuksissamme paljoakaan Family Finderia toistaiseksi. 

Vienan Karjalan DNA-projekti vertailee taulukoissa sekä suoria äiti- ja isälinjoja. Miehen näytteestä saadaan suoran isälinjan (Y-DNA) ja suoran äitilinjan (mtDNA) ,naisen antamasta näytteestä suoran äitilinjan ja kokonaisperimänvertailutulokset. DNA-testitulokset esitetään kauimmaisen suoran esivanhemman syntymäpaikkatiedolla varustettuna tämän projektin kotisivuilla. Mikäli olet ottanut äiti- tai isälinjan testin ja olet päässyt perinteisen sukututkimuksen keinoin suvussasi Vienan Karjalan alueelle, toivotan sinut tervetulleeksi liittymään ryhmään. Huomatkaa, että usealla vienalaisen  Y DNA:n omaavalla henkilöllä ei välttämättä ole vienalainen äitilinja.

Ohjeita liittymisestä ja muusta


Testin tilauksesta

Näiden FTDNA:n Vienan projektin sivujen kautta ei kannata tilausta hoitaa, sillä jos menee tälle sivulle https://www.familytreedna.com/project-join-request.aspx?group=White_Sea_Karelian sieltä pitää saada tilauskoodi. Tämä ei ole projektimme kehittämä systeemi, vaan Family Tree DNA:n. Joten kannattaa tilata testi joko suoraan täältä https://www.familytreedna.com/  tai SuomiDNA projektin kautta, jossa on alennuksiakin - siellä on myös suomenkieliset ohjeet miten tilaus hoidetaan. Sitten kun saat sähköpostilla KIT numeron ja salasanan liität allaolevien ohjeiden mukaan sen tähän projektiin. 

LIITTYMISOHJEET: paina tämän sivun yläreunassa sinisessä palkissa olevaa Join Request nappulaa. Avautuu kirjautumissivu johon omalla KIT nrolla sekä salasanoilla kirjaudutaan. Siis sinulla pitää olla tilattuna jo jokin testi.  Avautuu sivu, jossa alempana on oranssi nappula, jossa lukee Request. Klikkamalla sitä haet liittymistä projektiin, anna kuitenkin hiukan lisätietoja äiti tai isälinjaisesta sukututkimuksesta - nimenomaan vienalaisista suvustasi tai että olet löytänyt arkistolähteistä oman sukunimesi esiintymistä Vienassa, kun pyydät liittymistä projektiin. Testisi ei näy ennen listalla ennenkuin olemme hyväksyneet hakemuksesi projektiin. Mikäli katsomme, ettei sukusi liity Vienaan emme välttämättä hyväksy testiäsi projektiin. 

Toinen tapa liittyä ryhmään on mennä omalle sivullesi ja siltä ottaa projects ja kirjoittaa laatikkoon esim. nimi Lesonen. Ohjelma ehdottaa missä ryhmässä Lesonen nimi esiintyy ja sieltä voit valita White Sea Karelian project ja klikkaan join. 


Varhaisin esi-isä tai äiti

Olisi erittäin  toivottavaa, että kaikilla projektissa olevilla olisi varhaisin esi-isä/ äiti merkittynä (riippuen toki testistä onko otettu isä vaiko äitilinja) tietoihin sekä myös paikkakunta missä hän on syntynyt, mikäli tiedossa. Kaikillahan on ainakin isä ja äiti tiedossa ellei ole adoptiosta kyse. Jos sinulla ei ole tietoa, voit laittaa laatikkoon esim: ei ole tiedossa, not known.  Näin tiedot näkyy myös kartalla ja voidaan hahmottaa saman esi-isän jälkeläisten asumis- ja syntymäpaikkoja. Varhaisimman esi-isän voi lisätä omalla sivuillasi. Tämä on todella tärkeä olla näkyvillä, sillä emme tietenkään voi tietää kaikkien varhaisia esi-vanhempia - ole siis itse aktiivinen ryhmän jäsen ja päivitä tietojasi mikäli saat lisäinfoa, Emme voi mitenkään ratkaista yksittäisten sukujen varhaisia esi-vanhempia. 

OHJEET VARHAISIMMAN ESI-ISÄN/ÄIDIN LAITTAMISEEN: kirjaudu tunnuksillasi (Kitnro ja salasana) FTDNA sivuille, ota sieltä MY ACCOUNT-> Personal Profile-> sillä sivulla on teksti alempana: Most Distant Ancestor ja klikkaa kohtaa edit. Paternal on isälinjan varhaisin esi-isä siis iiiiii niin kauas kun olet rippi yms. lähteistä löytänyt ja maternal on äitilinja siis äääää niin kauas kun olet lähteistä löytänyt. Oleellista on,  että kun on otettu isälinjan testi eli Y DNA laitetaan isälinjan varhaisin esi-isä ja jos olet teettänyt äitilinjan testin MTDNA on lokerossa laitettuna varhaisin esi-äiti äitilinjassa. 

Vienan alueen karttaa Juminkeko sivuilla, Vienalaisia sukunimiä Vuokkiniemi Seuran sivuilla. Jotkut sukunimistä on venäläistetty tai sukunimi on muutettu suomalaiseen muotoon. Kun haet mukaan tähän ryhmään on hyvä, että laittaisit hakemukseen nimen eri muodot, jos ne sinulla on tiedossa.

IN ENGLISH

The White Sea Karelian (aka VIENA) DNA Project seeks to help White Sea Karelians and others who have  ancestors there to find DNA-matches that may lead to confirmations and discoveries of shared ancestors and  learn more about their deep ancestral origins. The White Sea Karelian DNA Project compiles and studies both mtDNA and Y-DNA test results. Both men and women may submit test data. All White Sea Karelian surnames are welcomed - we also take some finnish surnames to the project to join, because some of those families are same as at WSK. Above surnames are not all tested yet, but we hope that these surnames will buy a test and join the project.  

Before finnish and karelyan came to Viena, there were living saami, probably those were skolt saami. This project also study migrations and population of WSK. 

We expect that all our members will have the earlyest known ancestor added in their site in FTDNA - it's very important that you put it there. Go to your FTDNA page and take MY account- personal profile- and add there the Most Distant Ancestor! If you have ordered Y DNA - you should add paternal ancestor - if you have ordered MtDNA - you should add maternal ancestor. Paternal is fathers fathers father etc and maternal is mothers mothers mothers etc. as far as you know. If you dont know him/her just put the info: not known. 

If you want to join this project - just klick Join Reques button and then put your KIT nbr and password - then it opens a page and down there is orange JOIN putton. By clicking it you apply the join to the project - it need to get our approval and after you got it you are in the project. If You don't surely know,  that are your ancestors from White Sea Karelia - put the information of it to the application form when you join.  Also we wish that you put some information of your WKS ancestors. 

White Sea Karelian surnames from Vuokkiniemi Seura website. White Sea Karelia area map at Juminkeko site. Some of the surnames are changed to russian way or finnish way. So its also good information to put both of the surnames to application, if you know those. 


HUOM! Tarvitsemme tukijoita projektillemme - jotta voimme hankkia lisää testejä vertailuun. Mikäli haluat lahjoittaa Vienan asutuksen tutkimusprojektiin, klikkaa tästä alhaalta General funds kohdasta- click here linkkiä. Pienikin summa on eteenpäin.