DNA Day Sale: Save on Family Finder, Y-DNA, & mtDNA. Now through April 25th.

Minkkinen - Minkkilä - Mink -sukunimiprojekti

  • 55 members

About us

    Minkkinen – Minkkilä – Mink -sukunimiprojekti on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita selvittämään omia sukujuuriaan DNA-testien ja perinteisen sukutukimuksen avulla. Sukunimi-projektin tarkoituksena on selvittää mistä Minkkiset ovat tulleet ja ovatko eri puolella Suomea asuvat Minkkiset sukua toisilleen. Haluamme myös selvittää koska ensimmäiset Minkkinen -sukunimenkantajat ovat eläneet ja miten sukuhaarat ovat kehittyneet.

    Pyrimme myös tunnistamaan Minkkisille muita läheisiä sukuja (esim.vävytapaukset) sekä suvun yhteyttä Ruotsin ja Norjan metsäsuomalaisiin ja Amerikkaan muuttaneisiin siirtolaisiin.

     
Perustestit

  • Y-DNA 111 tai Big Y700 (vain miehet). Isälinjatesti, josta saa arvion Y-DNA-haploryhmästä ja osumalistauksen isälinjan sukulaisista sekä arvion sukulaisuuden läheisyydestä.

  • mitokondrioDNA mtFull (naiset ja miehet). Äitilinjatesti josta saa mtDNA-haploryhmän ja osumalistauksen äitilinjan sukulaisista sekä arvion sukulaisuuden läheisyydestä.

    • mtDNA Full Sequence-testistä saa tarkemman alahaploryhmän ja sen testitulos kelpaa tieteelliseen käyttöön
  • Family Finder (naiset ja miehet). Etäserkkutesti, jonka osumalistaukseen tulevat mm. äidin ja isän puolen sukulaiset sekä arvio sukulaisuuden läheisyydestä ja yhteisen perimän määrän.

    •  testistä ei saa haploryhmää

     Huom! Testin tilaajalle tulee vain yksi kit-numero ja testien lisätilaukset tehdään samalle tunnukselle (kit-numerolle).


- - -

                             

Perustestisuositukset

Miehille suosittelemme Y-DNA111 tai Big Y700 testiä ja naisille etäserkkutestiä (FamilyFinder). Myös muut testit ovat tervetulleita. Hallinnoijat auttavat mielellään kaikissa projektiin liittyvissä asioissa.


Näytteenottopakkaus

Näytteenottopakkauksen voi tilata yläpalkissa olevasta JOIN-linkistä tai Finland DNA -sivuston kautta. Tilausohje löytyy kohdasta ”Näin teet tilauksen”. 

DNA-testi tehdään poskisolunäytteestä ja testin tekeminen vie vain muutaman minuutin. 

Tunnuksen (Kit-numero) ja salasanan ohjelmaan saat sähköpostilla FTDNA:lta näytteenottopakkauksen tilauksen jälkeen.


Projektiin liittyminen

Jos tilaat näytteenottopakkauksen Suomi-DNA sivuston kautta, voit liittyä Minkkinen -sukunimiprojektiin seuraavasti:

* kirjaudu sisään FTDNA:n sivulle

* valitse sivun ylälaidassa olevasta valikosta ”myPROJECTS

* valitse alasvetovalikosta kohta "Join a Project

* kirjoita MinkkinenSearch by Surname”-kenttään ja klikkaa ”Search”-painiketta

* valitse "Minkkinen-Minkkilä-Mink surnameproject" klikkaamalla sitä

* klikkaa "JOIN" -painiketta (löytyy sivun alaosasta, sukunimiprojektin esittelyn alta)

        ** projektiin liittyminen on vapaaehtoista ja siitä voi halutessaan erota koska tahansa

* seuraavassa ikkunassa annetaan projektin hallinnoijille oikeudet tietojen luokitteluun:

* hyväksy valinta klikkaamalla "Accept Project Preferences"

* vahvista seuraavassa ikkunassa edellinen valinta klikkaamalla "Confirm"


Takaisin FTDNA:n etusivulle pääset klikkaamalla
HOME-sanaa tai FamilyTreeDNA -kuvaketta sivun vasemmassa ylälaidassa.

Projektit, joihin olet liittynyt näkyvät FTDNA:n etusivulla, vasemmassa laidassa "Projects" -otsikon alla. Klikkaamalla projektin nimeä pääset jäsenille avautuvalle sivustolle, jossa näkyvät projektissa olevien henkilöiden tarkemmat vertailutiedot kuin netistä suoraan avattavalla sukunimiprojektin sivustolla. Testitulosten haltija voi päättää näkyykö hänen tuloksensa kaikille (Manage Personal Information / Privacy -astukset) vai vain projektin jäsenille.


Projektin hallinnoijien oikeudet 25.5.2018 alkaen

EU:n tietosuja-asetuksen voimaan tulon jälkeen projektin hallinnoijien oikeudet täytyy käydä muuttamassa oletuksesta Minimum (ent. Group Project Accsess only) -statuksesta-> Limited -statukseen (ent. Grant Limited Access). Asetusten muutoksen pääset tekemään klikkaamalla etusivun vasemmassa reunassa olevaa Manage Personal Information -linkkiä. Hallinnoijien statukset löytyvät välilehdeltä Project Preferences. Klikkaa projektin kohdalla EDIT -painiketta ja valitse alasvetovalikosta Limited jokaisen hallinnoijan kohdalla. Hyväksy muutokset ACCEPT -painikkeella ja vahvista muutokset vielä klikkaamalla CONFIRM -painiketta.

Hallinnoijien oikeudet täytyvät olla vähintään tasolla Limited, jotta voimme ryhmitellä ja vertailla projektissa olevia tuloksia sekä auttaa ongelmatilanteissa.

       - - -

    Projektin hallinnoijat:

    Eeva Kemppainen eeva.k.kemppainen(@)gmail.com

    Maritta Minkkinen maritta.minkkinen(@)pp.inet.fi

    HUOM! Projektin hallinnoijat tekevät vapaaehtoistyötä ilman palkkaa, palkkioita tai provisioita eivätkä he ole testien välittäjiä tai jälleenmyyjiä. Autamme mielellämme sukunimiprojektista kiinnostuneita. Kyselyihin ja yhteydenottoihin pyrimme vastaamaan parin päivän sisällä.

    - - -


    Minkkinen-sukunimi

    Minkkinen-nimeen sisältynee karjalainen ristimänimi Minkka~ Minkki (→ myös Miinalainen, Miinin), joka on ilmeisesti venäläisten nimien ”Mina” ja”Mihka” variantti. Pohjana on kreikkalainen pyhimyksen nimi ”Menas”. Koptilaisessa perinteessä Pyhä Menas on matkustajien suojeluspyhimys, samoin kuin Kristoforos kreikkalaisessa ja latinalaisessa perinteessä.


    Nimi on voinut päästä sukunimistöömme mm. isännimen väliltyksellä, esim. Raudussa mainitaan Minka Spirov 1500, Kurkijoella Minka Ignatov 1500, Pälkjärvellä Mijna Condronpoika 1618 eli Minka Condratieff 1631 ja Pauila Minkonen 1618, Jääskessä P. Minckin ja Martti Minckain 1549, Kivennavalla Michil Mijnackin 1544, Inkerissä Minka Palkin ja Palka Minkin 1500, Pellosniemen Halilan neljänneksessä on Minkkisiä ollut kuusi ruokakuntaa v. 1541, Saarijärven Kuukkajärvellä (Uurainen) asusteli 1561 Niilo Minkkinen, (Uuraisten aluetta kutsuttiin aiemmin Minkkiläksi, sitten Kuukkajärveksi), Ruovedellä on tavattu 1681 renki Matts Minckinen, Petäjävedellä Pekka Minkkinen 1628, Kurussa Sipi Minkkinen 1664.


    Nimeä on levinnyt myös Pohjois-Pohjanmaalle: Anders Minckinen 1790 Temmes, Matts Minkkinen 1844 Perho, And. Minckinen 1823 Kempele.


    Minkkisten asuinalueet ovat keskittyneet pääasiassa keskiseen Suomeen: Hankasalmi, Jyväskylä, Kangasniemi, Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Konginkangas, Konnevesi, Kuru, Laukaa, Pieksämäki, Rautalampi, Ristiina, Saarijärvi, Suonenjoki, Vesanto ja Viitasaari sekä länsirannikon ja pohjanmaan alueelle: Kokkola, Oulu,Pietarsaari, Pori, Pulkkila, Rantsila, Rauma ja Seinäjoki.


    Nykyisin nimen valta-aluetta on Keski-Suomi (erityisesti Hankasalmi,  Jyväskylä, Jämsä, Karstula, Konginkangas, Konnevesi, Laukaa, Saarijärvi, Suolahti ja Viitasaari). Minkkisiä on paljon myös Rantsilassa.


    Myös Minkkilä on keskisuomalainen, lähinnä Jyväskylän seudun sukunimi: Keuruun rippikirjaan 1702-07 on merkitty Lijsa Erichzdotter Minckilä ja Jören Mattsson Minkinen.


    Minkkinen tai Minkkilä -nimisiä taloja on ollut mm. Kuukkajärvellä (Ala- ja  Ylä-Minkkilä), Ristiinassa (Minkkilä), Savonlinnassa (Minkkilä), Kurun Riuttaskorvessa (Minkkinen) ja Vesannolla (Minkkilä).


    Minkkisiä Suomessa 1500-1900 -luvuilla 

    Sukunimi-info Minkkinen (syntymäpaikat 1884-1935 ja asuinpaikat 1939-1958)

    Väestörekisterikeskus, Sukunimitilasto

    - - -

    Metsäsuomalaiset ja Amerikan siirtolaiset

    Suomalaisten DNA-osumia löytyy hyvin runsaasti myöhempien muuttoliikkeiden seurauksena Ruotsin ja Norjan suomalaismetsistä sekä Yhdysvalloista. Rautalammin suurpitäjästä siirtyi suomalaisia  tuhansittain 1500- ja1600-luvuilla Ruotsin ja Norjan metsäseuduille (Finnskogen). Osa näistä metsäsuomalaisista lähettiin siirtolaisiksi Amerikkaan (Nya Sverige -siirtokunta 1638).


    Eräs näistä muuttajista oli Sörens Minkkinen perheineen (Delaware, Crane Hook 1641). Siirtokunnan asiakirjoissa mainitaan myös Anders Mink (Minkkinen) 1641, 1646 ja 1693, hänen Ruotsissa syntyntyt poikansa Paul Mink (Minkkinen), Johan Paulinpoika Mink, sekä Johanin pojat John ja James Mink (maininta Wilmingtonin Kolminaisuudenkirkonkirjoissa 1750 vaiheilla).


    S. Ilmonen: Delawaren Suomalaiset

    - - -

    GENEETTINENSUKUTUTKIMUS (DNA)

    DNA-sukututkimus keskittyy sukulaisuuksien ja sukujuurien tutkimiseen. Sen avulla päästään aikaan, jota historiallinen sukututkimus arkistoaineistoineen ei tavoita.


    Jokainen meistä kantaa geneettisessä perimässään tietoa esivanhemmistaan aina ihmissuvun alusta alkaen. Tämä tieto on paketoitu solujen kromosomeissa ja mitokondrioissa säilytettäviin DNA-kierteisiin.


    Testien avulla voimme etsiä etäserkkuja (Family Finder) tai määrittää oman paikkamme, haplorymän, ihmisen sukupuussa (Y-DNA-testit miehille ja mtDNA-testit naisille ja miehille).


    Etäserkkutesti Family Finder (FF)

    Testi etsii geenisukulaisia isän ja äidin sukulinjoista. Testatun henkilön perimää verrataan muihin testattuihin henkilöihin ja yhteisen perimän perusteella sadaan arvio ns. geneettisestä sukulaisuudesta. Testissä tutkitaan kokonaisperimää: näytteet tulkitaan sukulaisten antamiksi, jos 710 000 merkkigeenissä on riittävä määrä yhtenevyyttä. Päättelyssä huomioidaan samanlaisten geenijaksojen kokonaispituus (SharedCentimorgnas) ja pisin yhteneväinen jakso (Longest Block).


    Yhteisen perimän määrä pienenee  nopeasti sukupolvi sukupolvelta. Serkusten yhtenevä perimä laimenee, kun puolisot tuovat joka sukupolvessa puolikkaan uutta perimää sukuun.


    Sisaruksilla on laskennallisesti 50 % yhteisiä geenejä. Sisarusten lapsilla, 1.serkuilla, yhteisten geenien osuus on 12,5 %. Pikkuserkuilla yhteisen perimän laskennallinen määrä on 3,125 % ja 3. serkuilla 0,781 %. Lisäksi perimän samanlaisuutta pienentää geenienperiytyminen täysin sattumanvaraisesti jommalta kummalta vanhemmalta. Yhtenevän geeniperimän määrä kahden eri 4. serkunkanssa voi olla hyvinkin eri suuruinen. 


    Myös ”esipolvikato” tuo omanlisänsä yhteisen perimän tulkintaan. Lähisukulaiset ovat testitulosten perusteella helposti pääteltävissä, mutta etäserkut osoittautuvat todellisuudessa ilmoitettua sukulaisuusarviota kaukaisemmiksi sukulaisiksi. Tämä johtuu yleensä ns.esipolvikadosta ja siitä, että verrattavilla henkilöillä on useita yhteisiä esivanhempia.


    Työkalu yhteisen perimän vertailuun DNA Painter 


    Ihmisen sukupuu, haploryhmät sekä Y-DNA ja mtDNA-testit

    Miehille tehtävienY-DNA-isälinjatestien ja naisille sekä miehille tehtävien mtDNA-äitilinjatestien avulla määritellään haplorymä eli paikka ihmisen sukupuussa. Ihmisväestö ryhmitellään kahteen haplopuuhun ja niissä useaan alaryhmään: miehet Y-kromosomin DNA:n ja naiset mitokondrion DNA:n osalta.


    Ryhmittely perustuu ihmisen kehityshistorian aikana syntyneisiin ja perinnöllisiksi jääneisiin mutaatioihin. Tutkimuksessa on laadittu arvioita eri haploryhmien vaellusreiteistä alkaen ihmisen alkukodista Afrikasta ympäri maapalloa.

    Haplorymä on yksilön tarkkaan määritelty paikka ihmisen isälinjaisessa tai äitilinaisessa sukupuussa.


    Isälinjaa selvittävä Y-kromosomin DNA-testi (Y-DNA) voidaan tehdä vain miehille. Perustestejä ovat markkeri- eli STR-testit, joita ovat Y-DNA12, Y-DNA-25, YDNA-37,Y-DNA-67 ja Y-DNA111. Luku ilmaisee kuinka monta DNA-kierteen kohtaa  eli markkeria tutkitaan. Markkerit antavat arvion haploryhmästä ja mahdollisesti myös ennusteen alahaploryhmästä. Testisuositus on Y-DNA67, jonka on katsottu olevan riittävän kattava testi antamaan arvion haploryhmästä.


    Markkeritestien tulosten tulkintaa vaikeuttaa se, etteivät STR-mutaatiot ole pysyviä. Sukututkimuksen kannalta oleellisia ovat ns. pistemutaatiot eli SNP-mutaatiot, jotka ovat yleensä kertaluonteisia ja pysyviä. Haploryhmän varmistamiseksi voi tilata SNP-testin, joita on saatavilla yksittäin tai paketeissa (SNP Pack). Laajin ja tehokkain testi on BigY.


    Y-DNA -tutkimukset perustuvat miestenY-kromosomissa tapahtuviin satunnaisiin mutaatioihin ja niidenperiytymiseen aina isältä pojalle. Näin mutaatiosta tulee sukuhaaran korvamerkki.


    Äitilinjaa selvittävä mtDNA-testi voidaan tehdä sekä miehille että naisille. Testitasoja on kolme: HVR1, HVR1+HVR2 ja mtFull (Full Genome Sequence). Nykyisin suositellaan tilattavaksi mtFull-testiä, joka on kattavin ja tuo tulokset lähemmäs historiallista aikaa. 


    MtDNA-tutkimukset perustuvat solun aineenvaihduntaa ohjaavan mitokondrion periytymiseen äidiltä tyttärelle ja pojalle.

    - - -

    TULOKSET:

    Tähän mennessä DNA-testeissä on löytynyt kuusi toisistaan erillistä Minkkisten sukulinjaa (haploryhmää):

      1. Viitasaaren Minkkisten (N-Y4373 ja N-Y4374 -> BY117526) kantaisä kirjallisissa lähteissä on Erkki MinkkinenHän isännöi vaimonsa Judithin kanssa Soskonniemeä vuosina 1650-1670.

      2. Vanhan Rautalammin Säkinmäen haaran (N-Z1925 > N-BY36558 > N-Y61551) kantaisä on Eric Grelsson Minckin (n. 1695-1779), joka isännöi Sulkaniemen tilaa Säkinmäellä vaimonsa Agneta Nyrösen kanssa. Säkinmäelle he muuttivat Kangasniemeltä, jossa heidät vihittiin vuonna 1722. 

      Kalajoen haaran varhaisin tunnettu kantaisä on Carll Peers, noin 1620-1685 Pahickala, Kalajoki ja Lumijoen haaran Isak Hirvaskari (Lukkarila), s. 1769 Lumijoki (N-Z1925 > N-BY36558 > N-Y61551> BY53600)

      3. Kuukkajärven (Uuraisten) Minkkisten kantaisiä ovat veljekset Paavo (N-M232 -> arvio N-L1022) ja Niilo Minkkinen. Paavo oli Kuukkajärven vanhimman talon, Salmelan, ensimmäinen isäntä vuodesta 1548 ja veli Niilo isännöi toista kantataloa Paanalaa vuodesta 1559.

      4. Konneveden Minkkisten (N-M232 -> N-Z1936 -> CTS4329) tiedossa oleva varhaisin kantaisä on Thomas Minckilas, s. noin 1670, Siikakoski, Konnevesi (vanha Rautalampi).

      5. Korpilahti-Kintauden Minkkiset I-M253

      6. Pihlajaveden Lappi-suvun (N-M231 > N-Z1934) kantaisä on Matti Yrjönpoika Minkkinen Saarijärven Kuukkajärveltä (n. 1670 - 1740). Hänen pojistaan kaksi, Yrjö Matinpoika ja Elias Matinpoika, muuttivat Saarijärveltä Pihlajavedelle  N-M231 > N-Z1934.

      7. USA (Mincks, Mink) R-M269

      8. USA (Mink) I-M253


    Haploryhmä N-Z1925 on suomalais-permiläinen haara (Suomi, Altai ja Volga-Uralinalue), joka syntyi noin 3 400 – 3 000 vuotta sitten.

    Haploryhmän N-Y4374 arvellaan muodostuneen noin 1200-1300 -luvulla Joroisten alueella (Joroisten sukuklusteri).

    N-L1022 on pohjoisbaltilainen haploryhmä (hämäläiset), sen arvellaan muodostuneen noin 3700-2400 vuotta sitten.

    Tähän mennessä testatut sukunimiprojektiin osallistuneet Minkkiset kuuluvat isälinjaltaan N- ja I-haploryhmiin. N-haploryhmä on yleinen Pohjois-Euraasiassa ja sen suurimmat esiintymistaajuudet on löydetty Pohjois-Euroopan suomensukuisilta ja balttilaisilta kansoilta, Länsi-Siperian orbinugrilaisilta ja pohjoisen samojedeilta sekä Siperian turkinsukuisia kieliä puhuvilta jakuuteilta. I-haploryhmä on melko yleinen Euroopassa ja Suomessa sitä esiintyy Länsi-Suomessa.

    Suomessa N-haploryhmä (“Niilon pojat”) on yleisin, noin 60% miehistä kuuluu siihen ja Pohjois-Savossa sen esiintymistiheys on lähes 80%.

    Haploryhmä on syntynyt todennäköisesti Kaakkois-Aasiassa 15 000 – 20 000  vuotta sitten. N-miesten esi-isät kulkivat pitkän tien Lähi-idän ja Siperian kautta Suomeen. Siirtyminen kohti länttä tapahtui tuhansien vuosien aikana ravinnon perässä ja jääkauden väistyessä.

    Tarkemmin suomalaismiehet kuuluvat N-haploryhmästä mutaation kautta syntyneeseen alaryhmään N1 ja sen alaryhmään N1c1 (N-M231). 

    - - -

    Linkit:

    Georg Dunkelin laatima N-M231 -haploryhmän puu ns. Dunkelin puu

    Lisää tietoa N-haploryhmästä

    Haplogroup N-M231 

    Ihmisen haploryhmät 

    Human Y-chromosome DNA haplogroup 

    Ihmisten haploryhmät (Y-DNA ja mtDNA) 

    N-haplorymän puu eli ns. Dunkelin puu

    Suomalaisten populaatiogenetiikkaa (FIMM)

    Idästä vai lännestä? Suomalaisten geneettiset sukujuuret 

    Ahti Kurrin DNA-kotisivut 

    YFull NTree 

    Eupedia; European Prehistory, Anthropology & Genetics

    International Society of Genetic Genealogy (ISOGG) Y-DNA tools


    - - -


          Lähteet:

           Pirjo Mikkonen-Sirkka Paikkala: Sukunimet

           Markku Niskanen, Jorma Kananen, FamilyTreeDNA

           S. Ilmonen: Delawaren suomalaiset

           P.T. Kuusiluoma: Johdatus geneettiseen sukututkimukseen

           Marja Pirttivaara: Juuresi näkyvät


          - - -


        Minkkinen-Minkkilä-Mink -surname DNA Project Privacy Statement

        As Administrator the Family Tree DNA (FTDNA) Minkkinen-Minkkilä-Mink -surname DNA Project we give priority to protecting your 

        privacy and to the confidentiality of your personal data. In particular we will not publish your name, e-mail address or other contact

        details, or share this information with any other project member or other person or organisation without your specific written approval.


        The only personal data we hold is that relevant to meeting the published goals of our Project, and which has been made available to us by 

        DNA testing companies, in the same format as they make it available to you, or which you have given us direct by e-mail or by post.


        We hold this data indefinitely or until you request its deletion, and publish anonymized data at on our Project website

        (https://www.familytreedna.com/groups/minkkinensurnameproject/about/background) where you may see its current status.


        We will be pleased to correct any errors in your personal data that you bring to our attention. At your request at any time your data from

        our project files will be promptly removed. However data that has previously been posted in the public domain cannot be retrieved.


        In our administration of this project we endeavour to comply with the most recent guidance issued by ISOGG 

        (https://isogg.org/wiki/ISOGG_Project_Administrator_Guidelines) and by FTDNA 

        (https://www.familytreedna.com/learn/project-administration/gap-guidelines-ftdna-projects/), and with the Genetic Genealogy Standards

        and the Code of Conduct of the Finnish Genealogical Society Suomen Sukututkimusseuran Käytännesäännöt.


        We endeavor to respond promptly to any queries or complaints you may make about our handling of your personal data for this Project.

        However you should be aware that some of your concerns may be better forwarded direct to Gene by Gene / Family Tree DNA, 

        the contact ombudsman(@)genebygene.com. Please remember that when you have taken a Family Tree DNA test you have accepted 

        Privacy Policy, Terms of Service, and Refunds and signed an informed consent.

        Volunteering Minkkinen-Minkkilä-Mink -surname DNA project admins: Eeva Kemppainen eeva.k.kemppainen(@)gmail.com and 

        Maritta Minkkinen maritta.minkkinen(@)pp.inet.fi

              

        Päivitetty 14.2.2020