Hungarian Bukovina DNA Project - Goals

We hope to eventually test 110 different surnames(which will cover about 70% of the Bukovina Szekely population). Please contact the Project Administrator if you are able to make a contribution to this project, as we badly need funds to continue testing subjects in Romania and Hungary. The DNA findings supplement an 99,000+ person database which was created over a period of nine years by László Rudolf of Bátaszék, Hungary, and Beth Long, who now lives in Budapest. They extracted 150+ years of Bukovina and other parish records, such as those of Déva,Csernakeresztúr, Sztrigyszentgyörgy, Marosludas,and Gyorok in Romania, Sándoregyháza, Székelykeve, and Hertelendyfalva in Serbia, and Arbury (Székelyföld), Saskatchewan. Because of this project, most Bukovina Hungarian family trees can be traced back to the 1780's, when the five villages were founded, and some even further back, to Transylvania. We hope that through DNA, links to people living today in Transylvania can be found, and that we will also contribute to the study of the ancient origins of the Székely and Hungarian people. In Hungarian: A tanulmány háttere A Y-DNS tanulmány kutatja a genetikai eredetét és mind azon családok történetét akik az öt Bukovinai Székely Magyar falvakban éltek - Andrásfalván, Hadikfalván, Istensegitsen, Fogadjistenben és Józseffalván. A falvak az 1780-as években alakultak, többnyire elvándorolt Magyar telepesekből, miután az Ottoman birodalom lemondott és átadta Bukovina terüreletét Ausztriának. A lakosok zöme elvándorolt Erdélyi, Romai Katolikus Székely volt, többnyire Csikszékből és Háromszékből. Kevés Kálvinista Református vallású is volt közöttük, akik többnyire Andrásfalván telepedtek le. Ezek közül, egyesek Szatmár-Németiből, Nagybányáról, mások Maros szék várnegyéből és a Dunántúlról származtak. Évek során, más népcsoportokból származó családok is betelepedtek és felszivódtak az öt Magyar lakta falvakba – főleg Németek, Románok, Cigányok, Ukrajnaiak, Lengyelek, Rutének és Zsidók. 1905 és 1914 közötti években, az öt faluból közel 600 lakos kivándorolt Kanadába – Saskatchewan államban, ahol földet vásároltak és letelepedtek. Ők alapitották Székelyföld községet – mai nevén Arbury várost Punnichy és Regina város közelében. Csatlakozás (Link) Arbury / Punnichy város történelméhez. Between the Touchwoods http://www.ourroots.ca/e/toc.aspx?id=8611 1941-ben az öt falu Magyar lakosai elhagyták Bukovinát. Zömük, végül Magyarországon Tolna és Baranya vármegyében telepedett le, ahol még sokan élnek napjainking. Links : Csatlakozás – Irodalom a Bukovinai Székelyekről Elizabeth Long tanulmányai. http://www.bukovinasociety.org/newsletters/Buko-NL-2003-4-Dec.pdf Everything you ever wanted to know about the Bukovina Székely (mostly in Hungarian) Egyéb tudnivalók a Bukovinai Székelyekről ( Magyar Szöveg ) http://www.bukovina.lap.hu Wikipedia Article (Hungarian) – Wikipedia tanulmanyok Magyarul http://hu.wikipedia.org/wiki/Bukovinai_sz%C3%A9kelyek Wikipedia Article (English) – Wikipedia tanulmanyok Angolul http://en.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kelys_of_Bukovina Ez a Y-DNS tanulmány kutatja a különböző családokat a viselt vezetéknevük alapján. Egy család vezeték neve, apáról, apáról, fiura öröklődik, hasonlóan mint a Y-DNS kromozóma, ezért szükséges elvégezni Y-DNS genetikai viszgálatot férfiakon. Asszonyok nem hordozói az apai Y-DNS kromozómáknak, és házasságuk alkalmával új vezeték nevet vesznek fel. Férfi egyéneknek lehetőségükben áll leellenőrizni az apai egyenes ágból való leszármazottságukat (azaz, apáról, apáról, apára, stb) amit egy Y-DNS 12, Y-DNS 37, Y-DNS 67 test vizsgálat eredményeivel lehet igazolni. Nőknek, - akik szeretnék leellerőrizni az apai egyenes ágból való leszármazottságukat, - szintén lehetőségükben áll rendelni a fenti Y-DNS testekből ami a nő közeli férfi rokon (férfi testvér) mintájából lesz elkészitve és a testvér családi nevén fog szerepelni a feltüntetésekben.Surname Incidence in Bukovina Székely Database As of May 15, 2007: Total Names in Database= 79,377 * Indicates that this surname has been tested 1. Sebestyén* 2158 2. Nagy*1805 3. Bíró*1440 4. Lovász*1372 5. Kovács* 1173 6. Eros* 1164 7. Daradics*1083 8. Illés*1044 9. Fábián* 995 10. Péter* 985 Top ten surnames= 12,136 Individuals= 17% of Total 11.Varga929 12.Gyorfi*926 13.Szocs*884 14. Palkó* 848 15.Forrai*816 16. Szabó812 17.Nyisztor794 18. Fazakas/Fazekas*786 19.Pál*785 20.Ambrus* 741 Surnames 11-20=8321 individuals= 12% of total (29% Cumulative) 21.Ömböli* 738 22.Székely*690 23.Balog684 24.Kerekes*672 25.Molnár*666 26.Miklós654 27.Biszak648 28.János*648 29.Kelemen*625 30.László*598 Surnames 21-30=6023 Individuals=8% of total (37% Cumulative) 31.Szentes* 596 32.Papp*595 33.Antal*583 34.Jakab576 35.Lorinc/Lorenz*564 36.Kiss*540 37.Márton*532 38.Tamás*523 39.Ferenc522 40.Csoboth* 509 Surnames 31-40=5529 Individuals=8% of total (45% Cumulative) 41.Kásler*498 42.Bogos*469 43.Kató*460 44.Dávid*450 45.Zsók*438 46.György* 422 47.Barabás*414 48.Kajtár*414 49.Várda*412 50.Bálint401 Surnames 41-50=4105 Individuals=5% of total (50% Cumulative) 51.Csiki*400 52.Balázs*365 53.Breti/Beréti*360 54.Domokos*358 55.Csernik 342 56.Német(h)342 57.Keresztes336 58.Mezei*333 59.Galambos325 60.Kozsán* 302 Surnames 51-60=3463 Individuals=5% of total (56% Cumulative) 61.Csiszér*301 62.Mát(h)é* 300 63.Sántha297 64.Farkas296 65.Salamon*291 66.Váncsa/Vancha* 282 67.Becze*281 68.Tusa280 69. Both* 276 70.Orbán261 Surnames 61-70=2865 Individuals=4% of total (60% Cumulative) 71.Cseke260 72Erdos*258 73.Csibi*243 74.Turbuk*243 75.Benko*234 76.Szakács*234 77.Juhász230 78.Borbáth*226 79.Gáll*216 80.Kozma*212 Surnames 71-80=2356 Individuals=4% of total (64% Cumulative) 81.Konrád 207 82.Bartis206 83.Pék205 84.Fodor204 85.Bothe*198 86.Schmid(t)192 87.Dani*187 88.Beke*185 89.Leopold 180 90.Géber*179 Surnames 81-90=1943 Individuals= 2% of Total (66% Cumulative) 91.Faluközi177 92.Buta*167 93.Venczel 165 94.Gergely* 162 95.Meszáros*158 96.Koródi*156 97.Fülöp154 98.Dimén*152 99.Meichel*152 100.Mátyás150 Surnames 91-100= 1593 Individuals= 2% of Total (68% Cumulative) 101.Borbándi149 102.Rancz144 103.Buzás*134 104.Locsei135 105. Palló*132 106.Dolha*129 107.Hompot* 129 108.Fehér126 109.Getzo126 110.Jordaki123 Surnames 101-110=1327 Individuals= 2% of Total (70% Cumulative) Here are the surnames found on the earliest Census (1569)of Csík, Gyergyó and Kázson. They give a good sample of what are considered "typical" Székely surnames. Where we have DNA samples within the project,the Y-DNA haplotype(s)are noted:Surnames from 1569 Csík-,Gyergyó-and Kászonszék Census of Leading Persons (N=73) *= Testing in progress Albert Ambrus (R1b1) Antal (J2) Balázs (R1b) Bálint Barabás (G2) Bartalis Bartha Becze (I2a) Beke (R1b) Benedek Benko Beno(I1a) Bíró (R1b1) Biszak Bodo Both (J2,I1b1,E3b, R1b1) Burján Csató Cseke Csiki (Q) Csiszér (R1b1) Demeter Domokos (R1b1) Erdos (I1b1) Eros (E3b,I1a) Fejér Ferencz Fodor Forrai(R1a) Fülöp Gál (I1b1) Gáspár (R1b1) Gegö Gergely (E3b) Gyorfi (R1a) György (T) Illés(R1b) Jakab János (I1b1) Kajtár (N, E3b, and Q) Kelemen (R1a) Kemény Keresztes Király Kiss (R1b1,R1a) Kósa Kovács (R1b) Kozma* Kristóf László (I1b1, R1b1) Lázár Lorincz (I1b) Márton (R1a) Máthé (E3b) Mátyás Mezei (J2a1b) Miklós Nagy(Q) Orbán Pál(E3b and J2) Péter (Q) Salamon (R1a) Sándor Sántha Szabó Szász Székely (G2) Szentes (I1b1, E3b, G2) Szocs (R1b) Tamás (G2) Zsók(E3b)