Finland DNA Project- Background

Administrators

Background

Alla selvitystä Suomi DNA-vertailuprojektista. Jos olet siihen jo ennestään tutustunut, niin uuden testipakkauksen tilauslomakkeen voit avata tästä:

http://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=finland

See below information about the Finland DNA comparison project. If you already are familiar with it, you can open the order sheet of a new test kit from here:

http://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=finland
When you use this link (above) and join the project at the same time some tests might have discount prices, lower than the prices in the main page.

Yleistä

Suomi DNA-projekti (Finland DNA-projekti) auttaa suomalaisia sekä niitä, joilla on suomalaisia esivanhempia
- löytämään DNA-sukulaisia,
- löytämään yhteisiä esivanhempia sekä
- saamaan tietoa esivanhempien alkuperästä.

Projektissa vertaillaan Y-DNA-, mtDNA- ja autosomaali-DNA-tuloksia. Suomi DNA-vertailuprojekti on perustettu 2006 lopulla. Siinä on yli 3700 jäsentä. Suomalaisten lisäksi samalla verrataan DNA-tuloksia maailmanlaajuisesti satoihin tuhansiin DNA-analyyseihin 

Projektissa on toisinaan saatavilla alennuskoodi, kysy Laurilta tai Marjalta

Uutiset: kts Project News sivut.

General


The Finland DNA Project seeks to help Finns and others who have Finnish ancestors
- find DNA-matches that may lead to confirmations and discoveries of shared ancestors and
- learn more about their deep ancestral origins.

The Finland DNA Project compiles and studies mtDNA, Y-DNA and Family Finder test results. Both men and women may submit test data. All surnames are welcomed. Please check our website for helpful links, news and announcements. The Finland DNA Project was founded by Lauri Koskinen (Finland) and the first participant joined in December 2006.

News: separate Project News pages

Kieliasiaa / About languages

Projektin kielet ovat suomi, englanti ja ruotsi. Näillä sivuilla on tietoa suomeksi ja englanniksi, kieliversiot eivät ole sisällöltään aivan samoja. Sivun lopusta löydät yksityiskohtaiset ohjeet projektiin liittymisestä ja testien tilaamisesta. Englantia osaavien kannattaa liittyä suoraan tästä linkistä.

The project languages are Finnish, English and Swedish. These pages contain both Finnish and English texts, the texts are not exactly the same. For example, att the end of the page you can find detailed instructions in Finnish how to join the Project and make a test order. In English: click here to join & order and follow FTDNA's English instructions.

Jäsentilastoja / Membership statistics

15th March, 2014:

Total___________________________4013
Isälinja, paternal line:
Y-DNA 111 markers.............................354
Y-DNA 67 markers.............................1912
Y-DNA 12 markers.............................2784
Distinct Y-DNA Confirmed Haplogroups....59

Äitilinja, maternal line:
mtDNA Full............1150
mtDNA..................2118
Distinct mtDNA Haplogroups.....345

DNA-serkut (autosomaali), DNA cousins (autosomal)
Family Finder..................1145

Geno 2.0 Transfers............100

Projektin jäsenyhteisö / Project community

Projektin jäsenten yhteydenpitoa varten on perustettu Suomi DNA / Finland DNA Facebook-ryhmä (suljettu ryhmä). Tervetuloa mukaan.
We have a Facebook group Suomi DNA / Finland DNA group (closed group) for the project members. Please join.

Suositus / Recommendation


suora isälinja: Y-DNA 67, (Y-DNA:n voi testata vain miehen antamasta näytteestä) - just for men
suora äitilinja: mtDNA Full Sequence (sekä miehen että naisen antamasta näytteestä) - for both men and women
autosomaali-DNA etäserkut: Family Finder (sekä miehen että naisen antamasta näytteestä) - for both men and women

Kattava Genomi, Comprehensive Genome (Y-DNA 67+ mtDNA Full + Family Finder) (vain miehen antamasta näytteestä) - just for men

Sivustoja / Internet sources 
Tieteellisiä artikkeleita / Scientific papers

Lähiprojekteja FTDNAssa / FTDNA projects close to the Finland DNA project


Ohjeet tilauksen tekemisestä ja Suomi DNA -projektiin liittymisestä

Muistathan, että 
- vain miehet voivat tilata Y-DNA-näytteen
- naiset ja miehet voivat tilata mtDNA-testin ja Family Finder-testin.

Tarkistathan, että olet merkinnyt testattavan sukupuolen (male = mies, female = nainen) tilausta tehdessäsi.Projektiin liittyminen

Uudet asiakkaat: tilaa suomenkielisillä ohjeilla varustettu DNA-testauspakkaus ja liity samalla Suomi DNA-projektiin linkistä:

http://www.familytreedna.com/group-join-request.aspx?group=Finland&vGroup=finland 
Kun tilaat testin tämän projektilinkin kautta, saat mahdollisesti alennushinnan eli alemman hinnan kuin pääsivun kautta.

HUOM: testihenkilön, tilaajan ja maksajan ei tarvitse olla sama henkilö. Voit tilata testin lahjaksi.

Jos itselläsi ei ole luottokorttia, joku muu, vaikkapa puolisosi tai lapsesi, voi maksaa yksittäisen tilauksen omalla luottokortillaan (ja hänelle voi sitten maksaa käteisellä). Testitulosten hallinnoija ei pysty käyttämään luottokorttitietoja.

Testin tilanneet: kirjaudu omalle testaustulossivullesi sähköpostitse saamillasi kit-numerolla ja salasanalla. Liity Suomi DNA -projektiin yläpalkin kohdasta Projects: Join, Dual Geographical Projects, F-alkuisista Finland DNA. Oranssinruskean Join-napin löydät etusivun oikeasta alalaidasta. Projektin hallinnoijat pysyvät auttamaan sinua ongelmatilanteissa.


Lisätilaukset ja Geno 2.0

Family Tree DNA lisätestit voit tilata Order an Upgrade -kohdasta.

National Geographicin Geno 2.0 testi pitää tilata erikseen Geno 2.0 sivuilta. Tulokset voidaan siirtää family Tree DNAhan, ohjeet löytyvät: http://www.familytreedna.com/faq/answers.aspx?id=3#326

Tilauksen maksaminen

Teet tilauksen helpoimmin luottokortilla (Visa tai vastaava), jolloin et maksa erillistä pankkipalvelumaksua. Kirjoita luottokorttimaksun maksukaavakkeen Zip-kenttään  osoitteeseesi kuuluva suomalainen postinumero. Anna luottokortin takapuolella oleva 3-numeroinen varmistusnumero eli CSV-koodi kenttään CSV. Huomaa, että kortin voimassaoloaika on oltava oikein.

Kirjoita alennuskoodi (joita voi olla esimerkiksi sukutapahtumien aikana käytössä) Coupon -kohtaan ja paina Apply. Tällöin allennus aktivoituu ja testin hinta muuttuu. Tee tämä ennen maksamista, jälkikäteen et pysty hyödyntämään koodia.

Tilauksesi on mennyt maksuineen läpi, kun näet sivulla kiitosviestin. Onnistuneesta tilauksesta saat kiitosviestin sähköpostiosoitteeseesi. Jos et ole sitä saanut, tilauksesi ei ole mennyt perille. Tässä tapauksessa aloita tilauksen tekeminen alusta uudelleen.

Jos sinulla ei ole luottokorttia käytettävissäsi, pyydä maksuohjeet ja tilinumero kotipankin ulkomaanmaksun suorittamiseksi osoitteesta koskinen.lauri@gmail.com


Postitusasiaa

Jos tilaat DNA-testin henkilölle, joka ei asu kotiosoitteessasi, mutta haluat näytteenantopakkauksen tulevan omaan kotiosoitteeseesi, kirjoita testattavaksi (person being tested) asianomaisen testattavan nimi, mutta osoitekentän ensimmäiselle riville C/O oma nimesi ja oma osoitteesi. Testattavan nimen voi tosin korjata oikeaksi myöhemmin.

Testattavan henkilön on syytä allekirjoittaa testikirjekuoressa oleva paperi, jossa annetaan lupa tulosten vertailun. Suostumuksen voi myös antaa jälkikäteen omalla sivulla. Ilman suostumusta testattava henkilö saa pelkät pelkät DNA-laboratorioarvot ilman tietoa mahdollisista sukulaisuusosumista ja heidän sähköpostiosoitteistaan (matches).

Laita muistiin kirjekuoren sisältä löytyvä kit-numero. Lähetä vastauskirjekuori Houstoniin USAhan kirjeenä, muistathan maksaa postimaksun.


Tulostiedoista

HUOM: Kun saat FTDNAsta viestin, jossa on kit-numero ja salasana, säilytä se viesti.

Voit määritellä kaksi sähköpostiosoitetta (esimerkkinä testin maksaja ja testattavan sukulaisen), joihin haluat testaustulokset ja sukulaisuusosumat. Erittäin hyvä ilmainen jälkipalvelu on sähköpostiviestitys, jossa kehotetaan käymään omilla salasanan takaisilla testitulossivuilla.

Laita omat sivusi kuntoon ennen testitulosten saapumista. Voit määritellä itse kontaktinimesi ja yhteyssähköpostiosoitteesi, jotka näkyvät sukulaisuusosumillesi (matches). Kirjaa vanhin tunnettu isä-isälinjainen esi-isäsi (paternal ancestor) sekä äiti-äitilinjainen esiäitisi (maternal ancestor), se helpottaa vertailuja.

Määrittele myös asetukset, miten tietosi näkyvät muille sekä projektin hallinnoijiille My Account - Results Display Settings. mtDNA-tietojen osalta suosittelemme Limited-oikeuksia, jolloin projektin hallinnoijat näkevät myös tarkemmat tiedot (ns. coding region tiedot). 


Yksityisyys ja tietoturva

Family Tree DNAn yksityisyydensuoja ja käyttöehdot löytyvät täältä: Privacy Policy and Terms of Service. Testilaboratorio on akkreditoitu. 
Perehdythän Suomen Sukututkimusseuran ytännesääntöihin (2013), joissa kerrotaan, mitä on hyvä henkilötietojen käsittely sukututkimuksen eri vaiheissa.


Tilauslomakkeen koukeroita:

Person Being Tested

etunimi
sukunimi

Shipping Address

postitusosoite (huom merkitse tähän c/o ja nimi ja osoite, jos testattava ei asu tässä osoitteessa, muuten Suomen posti voi vaikkapa palauttaa kirjekuoren Amerikkaan, kun tutkii nykyään osoitteiden oikeellisuuden)
postinumero ja paikkakunta
or
postinumero toiseen kertaan, tämä on pakollinen tieto, muuten tilaus ei onnistu
Finland

Phone & E-mail

sähköpostiosoite, johon tulokset tulevat, mielellään maksajan sähköposti
Re-Type E-mail toiseen kertaan sama sähköpostiosoite
haluttaessa, että tulokset ja kirjeenvaihto tulee myös toiseen sähköpostiin

Maksulomake aukeaa Next-painikkeella:
Credit Card Maksukortin tyypin valinta
pitkä numerosarja ilman välilyöntejä
What is this? kortin takana oleva 3-numeroinen varmistusnumerosarja
Month Year
N

General Fund

Current balance: $48.00

Type Amount Date Donor Note KitNum Donation Type
Debit $189.00 12/27/2010   97324 Unknown
Credit $189.00 12/27/2010 Solør-Värmland Finnkulturförening For Porkka test upgrade   Individual
Debit $99.00 8/6/2009     150801 Unknown
Credit $100.00 3/13/2009 Roger Billey     Unknown
Debit $53.00 11/6/2008   Kit 118196 118196 Unknown
Credit $50.00 11/4/2008 Joseph Clement     Unknown
Credit $50.00 4/10/2008 Joseph Clement     Unknown